Seleccionar página

L’exposició transpirinenca “Piribús”: Va obrir les portes als habitants del Berguedà durant els dies 23/10/2019 al 03/11/2019. L’objectiu era donar una visió holística i integradora dels Pirineus, presentar aquests com a una serralada rica i diversa amb un conjunt de “patrimonis” que uneix i dóna una identitat als seus pobles i als seus habitants… un “ADN Pirinenc”.

Van ser 12 dies molt intensos en els quals es van rebre un total de 1616 visites particulars (públic familiar) i 423 de públic escolar. Tots/es van tenir l’oportunitat de conèixer els Pirineus a través de diferents aplicacions. Volem destacar-ne una (la simfonia del paisatge) que permetia al visitant de conèixer el paisatge i els seus habitants a partir de l’oïda, calia passar la mà sobre diferents indrets de diferents paisatges i es podien sentir els sons propis de l’àrea que es tocava. Feia goig de veure els/les joves de les escoles interactuant amb aquesta aplicació, intentant esbrinar l’origen de cada so i preguntant-se perquè aquest s’escoltava just en aquell indret d’aquell paisatge i no en un altre.

Un fet remarcable: Era molt freqüent veure que els nens i nenes, després d’haver fet la visita amb l’escola, tornaven amb les seves famílies i en aquestes ocasions ja eren els joves mateixos qui feien de guies per les respectives famílies.

Les valoracions: Tant per públic escolar com per familiar, van ser molt bones i la pregunta ¿quan tronareu?, es repetia amb prou freqüència en els visitants just abans de marxar de l’exposició.

El “fenotip estès” del Piribús: Més enllà de les quatre parets que delimitaven l’exposició transpirinenca, es van dur a terme diverses activitats. El Parc Natural del Cadí Moixeró va oferir una activitat pedagògica per conèixer els aspectes ecològics i biològics del llop (Canis lupus) i una sortida per conèixer aspectes geomorfològics de la serra del Cadí Moixeró. Taigà va oferir una xerrada per conèixer i introduir-nos al fantàstic món els rapinyaires. Cuiol Nature va oferir  una activitat de descoberta dels fongs, una sessió de contes dels Pirineus i una activitat de descoberta del cosmos. Muntanya i Natura va oferir un itinerari guiat per descobrir els valors biològics i geològics de la serra de Queralt. Rumb Pirineus va oferir un recorregut per conèixer els entorns de Gréixer. Alt Ter va oferir una activitat (supervivents dels nostres rius) per conèixer els habitants dels nostres rius i conscienciar sobre la importància de preservar els ecosistemes fluvials i un divertit joc “Piribús scape room” que permetia impregnar-se dels valors Pirinencs de la millor manera… jugant.

Una cloenda a l’alçada de l’exposició: Arribada l’hora de cloure l’exposició, no se’ns va ocórrer una millor manera que amb art propi dels Pirineus, en aquest cas en forma de música. Grans i petits vam acomiadar el Piribús tot ballant al ritme de melodies Pirinenques que ens van oferir  Simone Langst (Violí)  i l’Eloi Escutia (acordió).

Conclusió: El Piribús és una eina de gran valor pedagògic que proporciona experiències que ens ajuden a saber-nos més part dels Pirineus, a saber-nos més part de la natura. Aquest fet pren especial rellevància en uns temps d’emergència climàtica en els quals té més sentit que mai apostar per la realització d’aquestes activitats (experiències) que contribueixen a generar més consciència ambiental en nosaltres.

Salvador Puigmartí, Cuiol Nature